SIP

Vértanúk tere

Vértanúk tere

Történet

A Budapest lipótvárosi Nádor – Báthory – Vécsey utcák által határolt – korábban névtelen – közterületen az 1919-es kommün áldozataira emlékezve hozták létre Vértanúk terét. A tér centrumába 1934-ben állították, majd 1936-ban avatták fel a vörösterror idején meggyilkolt több száz ártatlan ember nevét megörökítő Nemzeti Vértanúk Emlékművét. Ezt 1945 szeptemberében ledöntötték és eltüntették, később a teret is átnevezték. A rendszerváltozás után a tér visszakapta nevét, majd 1996-ban a lerombolt emlékmű helyén állították fel Nagy Imre szobrát, Varga Tamás szobrászművész alkotását.

A projekt

A 1788/2016. (XII. 17.) Korm. határozat értelmében a Steindl Imre Program Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság feladata lett, hogy gondoskodjon a   Vértanúk tere gyalogos-prioritású átalakításának előkészítéséről, majd a kulturális örökség védelméről szóló (2001. évi LXIV.) törvény 2017-es módosítása rendelkezett arról, hogy a Vértanúk tere is a Kiemelt Nemzeti Emlékhely része legyen.
A megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz, a környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint – a BKK járatai kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren. A korabeli fényképek, dokumentumok alapján rekonstruált Nemzeti Vértanúk Emlékműve 2019-ben készül el. A jelenleg itt álló Nagy Imre szobor az alkotóval egyeztetett új, méltó helyre kerül.