Steindl Imre Program

Archív kép, a háttérben az épülettel

A Vécsey utca 4. tetőrekonstrukciója

Történet

A rosszemlékű Újépület lebontásával létrejött Szabadság téren számos közintézmény és magáncég építtetett magának reprezentatív székházat a XIX-XX. század fordulóján. Ilyen volt a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság is, amely két telket is megvásárolt, köztük azt – a mai Vértanúk terére néző, de a Kossuth Lajos tér képét is befolyásoló – saroktelket, amelyre négyemeletes bérházat emeltetett az 1900-ban megkapott építési engedély nyomán. A neoreneszánsz és neobarokk elemekben gazdag, historizáló homlokzatú épületet 1901 őszén adták át, terveit Tamás József építész készítette.

A két világháború között az épület többször tulajdonost váltott, 1939-től az Országos Mezőgazdasági Biztosító Intézeté volt, majd a II. világháború után az Országos Társadalombiztosító Intézetnek utalták ki. A bérpalota a harcok során súlyosan megsérült. A helyreállítások során a korszak historizmus-ellenes légkörében tetődíszeinek jelentős részét, így a Kossuth tér képét is meghatározó, sérült manzárdkupolát is lebontották.

 

Korabeli fotók

A projekt

A Magyar Fejlesztési Banknak otthont adó épület eredeti állapotának helyreállításáról 2016-ban határozott a kormány. A Kossuth Lajos tér közvetlen környezetét meghatározó, 19. század végi építészet lényeges elemei közé tartoztak az olyan függőleges hangsúlyok, tetők, oromzatok, kupolák, mint amilyennel az épület a II. világháborúig rendelkezett. Az eredeti tetőkialakítás rekonstrukciója a Wellisch-palotánál alkalmazott gyakorlat mentén történik, a korabeli tervek, egykorú fotók felhasználásával.