Steindl Imre Program

Archív fotó, a beépítés előtti állapot

Szabad György irodaház

Történet

A Kossuth Lajos tér északi és déli oldala csak a két világháború között kezdett el beépülni. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban Hültl Dezső építészt, egyetemi professzort kérte fel, hogy tervezzen a telkek tulajdonosai által kötelezően alkalmazandó, egységes, historizáló homlokzatokat. A tértől idegen építészeti megoldások elkerülése mellett az is fontos cél volt, hogy az elaprózott telekviszonyok ellenére a házaknak középületszerű megjelenést biztosítsanak.  A déli oldalon a II. világháborúig csak a Nádor utcával szomszédos és a mellette fekvő telek épült be a négyből, a másik kettő üresen maradt.

Az 1950–es években a kelet-nyugati metróvonal Kossuth Lajos téri állomásának felszíni építménye számára tervezték felhasználni a területet. Bár felmerült, hogy kerüljön sor a félig elkészült déli oldal befejezésére a Hültl-féle tervek figyelembevételével, azonban a metróépítés 1954-es leállítása után a felszíni építmény tervezése is elakadt. Az 1965-ben újraindult munkák során egy, a metróállomás felszíni épületével egyesített irodaház kialakításával számoltak. Ez az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság otthona lett volna, majd viták után, 1968-ban új tervezőt jelöltek ki. Végül 1973-ig egy későmodern, tömegében igazodó irodaház készült, ahol végül a Magyar Kereskedelmi Kamarát és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségét helyezték el.

Korabeli fotók

A projekt

A metróállomással egybeépült, műszakilag elavult épület bontására 2016-2017 folyamán került sor, miután az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az épület tartószerkezete a vártnál rosszabb állapotú. Ennek oka az volt, hogy a talajvíz rendszeresen elöntötte a pincét, ami a vasbeton korróziójával járt. Helyén a Hültl-féle terv szerinti homlokzattal, az állomás felszíni építményének belefoglalásával modern irodaház épül az Országgyűlés Hivatala számára, melyet a térszint alatt folyosó fog összekötni az Országházzal.

Tervező

UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
VADÁSZ és TÁRSAI Építőművész Korlátolt Felelősségű Társaság